[ovs-discuss] VM doesn't power on after open vswitch installation

Justin Pettit jpettit at nicira.com
Tue Feb 16 08:05:04 UTC 2010


Having looked at logs you sent me offline, I suspect they were fixed in this patch from our "next" branch:

	http://openvswitch.org/cgi-bin/gitweb.cgi?p=openvswitch;a=commitdiff;h=13ffee26f

I'm not able to get the patch ported and tested with the "master" branch tonight.  If you're feeling adventurous you can apply them to your live system.  Applying the "vif" script patch should be trivial and may even get your VMs booting.  If you're still having problems, you'd need to patch "InterfaceReconfigureVswitch.py", which will require a bit of tweaking since it uses new facilities from the "next" branch.

Alternatively, you can wait for tomorrow, when I should have it patched and a new tarball available.  Sorry about the problem!

--Justin


On Feb 15, 2010, at 11:26 PM, devang.vyas at aol.in wrote:

>  
> ouput for 'ps ax | grep ovs':
>  3240 ?        S<s    0:00 /usr/sbin/ovs-vswitchd --pidfile=/var/run/ovs-vswitchd.pid --detach --no-chdir --fake-proc-net -vANY:CONSOLE:EMER -vANY:SYSLOG:ERR -vANY:FILE:INFO --log-file=/var/log/ovs-vswitchd.log /etc/ovs-vswitchd.conf
>  3243 ?        S<s    0:00 /usr/sbin/ovs-brcompatd --no-chdir --appctl-command=/usr/bin/ovs-appctl --target=/var/run/ovs-vswitchd.`cat /var/run/ovs-vswitchd.pid`.ctl %s --pidfile=/var/run/ovs-brcompatd.pid --detach -vANY:CONSOLE:EMER -vANY:SYSLOG:ERR -vANY:FILE:INFO --log-file=/var/log/ovs-brcompatd.log /etc/ovs-vswitchd.conf
>  
> tail /var/log/messages
>  
> Feb 16 12:46:47 xen100 xapi: [ warn|xen100.xyz|399|Async.VM.start R:a805d8c72b1a|xapi] vif QoS failed: parameter "kbps" not an integer (vm=56956c26-da9a-8177-0c58-78df18c157ad,vif=4c23e89c-147f-e3b8-c2a2-6ea42ea5c080)
> Feb 16 12:46:47 xen100 scripts-vif: unknown interface type
> Feb 16 12:46:47 xen100 scripts-vif: unknown interface type
> Feb 16 12:47:31 xen100 xapi: [ info|xen100.xyz|391 inet-RPC|session.login_with_password D:63509ec8fc87|xapi] Session.create trackid=90f6489ae1f36d9a2f9487f3dbf26848 pool=false uname=root is_local_superuser=true auth_user_sid=
> Feb 16 12:47:31 xen100 xapi: [ info|xen100.xyz|460 inet-RPC||taskhelper] task Connection to VM console R:b0f1c61faf98 (uuid:def8378c-4443-7afd-225a-30a841d3b4f6) created (trackid=90f6489ae1f36d9a2f9487f3dbf26848)
>  
> Check attachment for ovs-vswitchd.log and ovs-brcompatd.log
>  
> Thanks,
> DV
>  
> -----Original Message-----
> From: Justin Pettit <jpettit at nicira.com>
> To: devang.vyas at aol.in
> Sent: Tue, 16 Feb 2010 12:26 pm
> Subject: Re: [ovs-discuss] VM doesn't power on after open vswitch installation
> 
> Can you run "ps ax | grep ovs"?  Would you be comfortable sending me 
> "/var/log/messages" and "/var/log/ovs*"?  My guess is that there's some 
> integration issue and that if you used a build from the "next" repository that 
> you'd be okay.  Unfortunately, it contains massive changes, and we're still 
> working through integration issues and it's insufficiently documented. 
> 
> --Justin
> 
> 
> On Feb 15, 2010, at 10:50 PM, 
> devang.vyas at aol.in
>  wrote:
> 
> > I am following steps given in INSTALL.XenServer file to build RPM and install 
> it on XenServer.
> >  
> > Thanks,
> > DV
> >  
> > -----Original Message-----
> > From: Justin Pettit <
> jpettit at nicira.com
> >
> > To: 
> devang.vyas at aol.in
> 
> > Cc: 
> discuss at openvswitch.org
> 
> > Sent: Mon, 15 Feb 2010 9:43 pm
> > Subject: Re: [ovs-discuss] VM doesn't power on after open vswitch installation
> > 
> > Can you answer the rest of the questions I asked?  Are you generating your own 
> 
> > RPM?  If not, are you using the scripts in "xenserver"?
> > 
> > Also, can you send us the contents of ovs-vswitchd.conf before and after you 
> > start the VM?  Are you running bridge compatibility (ie, ovs-brcompatd and the 
> 
> > bridge kernel module)?
> > 
> > --Justin
> > 
> > 
> > On Feb 15, 2010, at 2:03 AM, 
> > 
> devang.vyas at aol.in
> 
> >  wrote:
> > 
> > > Following is command line output.
> > >  
> > > ifconfig -a >
> > > eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:13:8F:A0:DA:6B  
> > >           UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
> > >           RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
> > >           TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
> > >           collisions:0 txqueuelen:1000 
> > >           RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
> > >           Interrupt:20 Base address:0x6800
> > > eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:05:5D:4A:C5:A7  
> > >           UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
> > >           RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
> > >           TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
> > >           collisions:0 txqueuelen:1000 
> > >           RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
> > >           Interrupt:20 Base address:0x4c00
> > > eth2      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:07:E9:0D:05:60  
> > >           UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
> > >           RX packets:20114 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
> > >           TX packets:3153 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
> > >           collisions:411 txqueuelen:100 
> > >           RX bytes:9237394 (8.8 MiB)  TX bytes:1743332 (1.6 MiB)
> > > lo        Link encap:Local Loopback  
> > >           inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
> > >           UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
> > >           RX packets:5853 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
> > >           TX packets:5853 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
> > >           collisions:0 txqueuelen:0 
> > >           RX bytes:2035111 (1.9 MiB)  TX bytes:2035111 (1.9 MiB)
> > > vif1.0    Link encap:Ethernet  HWaddr FE:FF:FF:FF:FF:FF  
> > >           BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
> > >           RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
> > >           TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
> > >           collisions:0 txqueuelen:32 
> > >           RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
> > > xenbr0    Link encap:Ethernet  HWaddr 00:13:8F:A0:DA:6B  
> > >           inet addr:192.168.4.100  Bcast:192.168.4.255  Mask:255.255.255.0
> > >           UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
> > >           RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
> > >           TX packets:6 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
> > >           collisions:0 txqueuelen:0 
> > >           RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:252 (252.0 b)
> > > xenbr1    Link encap:Ethernet  HWaddr 00:05:5D:4A:C5:A7  
> > >           UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
> > >           RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
> > >           TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
> > >           collisions:0 txqueuelen:0 
> > >           RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
> > > xenbr2    Link encap:Ethernet  HWaddr 00:07:E9:0D:05:60  
> > >           inet addr:192.168.4.100  Bcast:192.168.4.255  Mask:255.255.255.0
> > >           UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
> > >           RX packets:5182 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
> > >           TX packets:3155 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
> > >           collisions:0 txqueuelen:0 
> > >           RX bytes:928402 (906.6 KiB)  TX bytes:1743416 (1.6 MiB)
> > > ==============
> > > xe pif-list >
> > > uuid ( RO)                     : 63e9a8e9-78c4-4c33-ab3a-a027e5144f9c
> > >                    device ( RO): eth1
> > >                       MAC ( RO): 00:05:5d:4a:c5:a7
> > >                  physical ( RO): true
> > >        currently-attached ( RO): true
> > >                       MTU ( RO): 1500
> > >                      VLAN ( RO): -1
> > >            bond-master-of ( RO): 
> > >             bond-slave-of ( RO): <not in database>
> > >                management ( RO): false
> > >              network-uuid ( RO): a33c04b1-75a7-c1c2-65e5-67e6c7f121af
> > >        network-name-label ( RO): Pool-wide network associated with eth1
> > >                 host-uuid ( RO): 1f234100-744e-4981-a9da-56ae6ce1709e
> > >           host-name-label ( RO): samxen100.itpl
> > >     IP-configuration-mode ( RO): None
> > >                        IP ( RO): 
> > >                   netmask ( RO): 
> > >                   gateway ( RO): 
> > >                       DNS ( RO): 
> > >               io_read_kbs ( RO): <expensive field>
> > >              io_write_kbs ( RO): <expensive field>
> > >                   carrier ( RO): false
> > >                 vendor-id ( RO): 1186
> > >               vendor-name ( RO): D-Link System Inc
> > >                 device-id ( RO): 1300
> > >               device-name ( RO): RTL8139 Ethernet
> > >                     speed ( RO): 10 Mbit/s
> > >                    duplex ( RO): half
> > >           disallow-unplug ( RW): false
> > >              pci-bus-path ( RO): 0000:01:01.0
> > >              other-config (MRW):
> > > 
> > > uuid ( RO)                     : e752c086-8ade-5c2c-922e-21ba227682f9
> > >                    device ( RO): eth2
> > >                       MAC ( RO): 00:07:e9:0d:05:60
> > >                  physical ( RO): true
> > >        currently-attached ( RO): true
> > >                       MTU ( RO): 1500
> > >                      VLAN ( RO): -1
> > >            bond-master-of ( RO): 
> > >             bond-slave-of ( RO): <not in database>
> > >                management ( RO): true
> > >              network-uuid ( RO): 1fb375c1-c95b-c135-5238-c4098ac44a9e
> > >        network-name-label ( RO): Pool-wide network associated with eth2
> > >                 host-uuid ( RO): 1f234100-744e-4981-a9da-56ae6ce1709e
> > >           host-name-label ( RO): samxen100.itpl
> > >     IP-configuration-mode ( RO): Static
> > >                        IP ( RO): 192.168.4.100
> > >                   netmask ( RO): 255.255.255.0
> > >                   gateway ( RO): 192.168.4.1
> > >                       DNS ( RO): 192.168.4.1
> > >               io_read_kbs ( RO): <expensive field>
> > >              io_write_kbs ( RO): <expensive field>
> > >                   carrier ( RO): true
> > >                 vendor-id ( RO): 8086
> > >               vendor-name ( RO): Intel Corporation
> > >                 device-id ( RO): 100e
> > >               device-name ( RO): 82540EM Gigabit Ethernet Controller
> > >                     speed ( RO): 100 Mbit/s
> > >                    duplex ( RO): half
> > >           disallow-unplug ( RW): false
> > >              pci-bus-path ( RO): 0000:01:02.0
> > >              other-config (MRW):
> > > 
> > > uuid ( RO)                     : 743760d4-5ee1-0760-a959-faca841f1bab
> > >                    device ( RO): eth0
> > >                       MAC ( RO): 00:13:8f:a0:da:6b
> > >                  physical ( RO): true
> > >        currently-attached ( RO): true
> > >                       MTU ( RO): 1500
> > >                      VLAN ( RO): -1
> > >            bond-master-of ( RO): 
> > >             bond-slave-of ( RO): <not in database>
> > >                management ( RO): false
> > >              network-uuid ( RO): 09edc29d-3b40-0906-5fac-f47032583cce
> > >        network-name-label ( RO): Pool-wide network associated with eth0
> > >                 host-uuid ( RO): 1f234100-744e-4981-a9da-56ae6ce1709e
> > >           host-name-label ( RO): samxen100.itpl
> > >     IP-configuration-mode ( RO): Static
> > >                        IP ( RO): 192.168.4.100
> > >                   netmask ( RO): 255.255.255.0
> > >                   gateway ( RO): 192.168.4.1
> > >                       DNS ( RO): 192.168.4.1
> > >               io_read_kbs ( RO): <expensive field>
> > >              io_write_kbs ( RO): <expensive field>
> > >                   carrier ( RO): false
> > >                 vendor-id ( RO): 10ec
> > >               vendor-name ( RO): Realtek Semiconductor Co., Ltd.
> > >                 device-id ( RO): 8139
> > >               device-name ( RO): RTL-8139/8139C/8139C+
> > >                     speed ( RO): 10 Mbit/s
> > >                    duplex ( RO): half
> > >           disallow-unplug ( RW): false
> > >              pci-bus-path ( RO): 0000:01:05.0
> > >              other-config (MRW): domain: itpl
> > > 
> > > ==============
> > > xe network-list >
> > > uuid ( RO)                : a33c04b1-75a7-c1c2-65e5-67e6c7f121af
> > >           name-label ( RW): Pool-wide network associated with eth1
> > >     name-description ( RW): 
> > >            VIF-uuids (SRO): 
> > >            PIF-uuids (SRO): 63e9a8e9-78c4-4c33-ab3a-a027e5144f9c
> > >               bridge ( RO): xenbr1
> > >         other-config (MRW): automatic: false
> > >                blobs ( RO):
> > > 
> > > uuid ( RO)                : 1fb375c1-c95b-c135-5238-c4098ac44a9e
> > >           name-label ( RW): Pool-wide network associated with eth2
> > >     name-description ( RW): 
> > >            VIF-uuids (SRO): 4c23e89c-147f-e3b8-c2a2-6ea42ea5c080
> > >            PIF-uuids (SRO): e752c086-8ade-5c2c-922e-21ba227682f9
> > >               bridge ( RO): xenbr2
> > >         other-config (MRW): automatic: false
> > >                blobs ( RO):
> > > 
> > > uuid ( RO)                : 09edc29d-3b40-0906-5fac-f47032583cce
> > >           name-label ( RW): Pool-wide network associated with eth0
> > >     name-description ( RW): 
> > >            VIF-uuids (SRO): 
> > >            PIF-uuids (SRO): 743760d4-5ee1-0760-a959-faca841f1bab
> > >               bridge ( RO): xenbr0
> > >         other-config (MRW): automatic: false
> > >                blobs ( RO):
> > > 
> > > uuid ( RO)                : 898cda3b-22c9-8c94-36ea-509bc3299b52
> > >           name-label ( RW): Guest installer network
> > >     name-description ( RW): Network on which guests will get assigned a 
> > private local IP address
> > >            VIF-uuids (SRO): e95ffc70-0432-89ee-4c80-7b38a01dce2c
> > >            PIF-uuids (SRO): 
> > >               bridge ( RO): xapi0
> > >         other-config (MRW): is_guest_installer_network: true; ip_begin: 
> > 192.168.128.1; ip_end: 192.168.128.254; netmask: 255.255.255.0
> > >                blobs ( RO):
> > > 
> > > ==============
> > > xe vif-list >
> > > uuid ( RO)                        : e95ffc70-0432-89ee-4c80-7b38a01dce2c
> > >                      vm-uuid ( RO): 69641b3c-82e4-ee8f-5f54-8f651e5fc0d8
> > >                vm-name-label ( RO): XenSource P2V Server
> > >           allowed-operations (SRO): attach
> > >           current-operations (SRO): 
> > >                       device ( RO): 0
> > >                          MAC ( RO): ea:30:af:39:be:6d
> > >            MAC-autogenerated ( RO): false
> > >                          MTU ( RO): 1500
> > >           currently-attached ( RO): false
> > >           qos_algorithm_type ( RW): 
> > >         qos_algorithm_params (MRW): 
> > >     qos_supported_algorithms (SRO): 
> > >                 other-config (MRW): 
> > >                 network-uuid ( RO): 898cda3b-22c9-8c94-36ea-509bc3299b52
> > >           network-name-label ( RO): Guest installer network
> > >                  io_read_kbs ( RO): <expensive field>
> > >                 io_write_kbs ( RO): <expensive field>
> > > 
> > > uuid ( RO)                        : 4c23e89c-147f-e3b8-c2a2-6ea42ea5c080
> > >                      vm-uuid ( RO): 56956c26-da9a-8177-0c58-78df18c157ad
> > >                vm-name-label ( RO): XenServer DDK 5.5.0-25727p
> > >           allowed-operations (SRO): 
> > >           current-operations (SRO): attach
> > >                       device ( RO): 0
> > >                          MAC ( RO): b6:4a:4f:46:d4:36
> > >            MAC-autogenerated ( RO): true
> > >                          MTU ( RO): 0
> > >           currently-attached ( RO): false
> > >           qos_algorithm_type ( RW): ratelimit
> > >         qos_algorithm_params (MRW): kbps: 
> > >     qos_supported_algorithms (SRO): 
> > >                 other-config (MRW): 
> > >                 network-uuid ( RO): 1fb375c1-c95b-c135-5238-c4098ac44a9e
> > >           network-name-label ( RO): Pool-wide network associated with eth2
> > >                  io_read_kbs ( RO): <expensive field>
> > >                 io_write_kbs ( RO): <expensive field>
> > > 
> > > ==============
> > >  
> > > Thanks,
> > > DV
> > > -----Original Message-----
> > > From: Justin Pettit <
> > 
> jpettit at nicira.com
> 
> > >
> > > To: 
> > 
> devang.vyas at aol.in
> 
> > 
> > > Cc: 
> > 
> discuss at openvswitch.org
> 
> > 
> > > Sent: Mon, 15 Feb 2010 1:32 pm
> > > Subject: Re: [ovs-discuss] VM doesn't power on after open vswitch 
> installation
> > > 
> > > I've not seen that error before, and we run that version of XenServer 
> > > internally.  Doing a Google search for that error message (minus the 
> "CentOS" 
> > > parts) brought up a couple of suggestions of places to look.  You may just 
> > want 
> > > to do a quick sanity-check of those suggestions first.  If that doesn't get 
> > you 
> > > anywhere, can you run the following commands and post the results?
> > > 
> > >     xe pif-list params=all
> > >     xe network-list params=all
> > >     xe vif-list params=all
> > >     ifconfig -a
> > > 
> > > Are you using the spec file in the "xenserver" directory to build your own 
> > RPM?  
> > > If not, are you still using the scripts located in that directory?
> > > 
> > > --Justin
> > > 
> > > 
> > > On Feb 14, 2010, at 11:37 PM, 
> > > 
> > 
> devang.vyas at aol.in
> 
> > 
> > >  wrote:
> > > 
> > > > After removing vswitch VM does come up properly.
> > > > Xen kernel version is 2.6.18-128.1.6.el5.xs5.5.0.505.1024xen.
> > > > Guest OS is Cent OS 5.0.
> > > >  
> > > > Related to this issue
> > > > With Open vSwitch running on Xen Server, If I try to create new VM with 
> > single 
> > > interface, Add VM failed with following error.
> > > > Error: Creating 'CentOS 5.3 ' by cloning 'CentOS 5.3' - This VM cannot be 
> > > started, as its network interfaces could not be connected.  One of the NICs 
> is 
> > 
> > > in use elsewhere.
> > > >  
> > > > Thanks,
> > > > DV
> > > >  
> > > > -----Original Message-----
> > > > From: Justin Pettit <
> > > 
> > 
> jpettit at nicira.com
> 
> > 
> > > >
> > > > To: 
> > > 
> > 
> devang.vyas at aol.in
> 
> > 
> > > 
> > > > Cc: 
> > > 
> > 
> discuss at openvswitch.org
> 
> > 
> > > 
> > > > Sent: Mon, 15 Feb 2010 12:25 pm
> > > > Subject: Re: [ovs-discuss] VM doesn't power on after open vswitch 
> > installation
> > > > 
> > > > I've never seen anything like that.  If you remove Open vSwitch, does it 
> > work 
> > > > again?
> > > > 
> > > > What hypervisor are you using?  What guest OS are you using?
> > > > 
> > > > --Justin
> > > > 
> > > > 
> > > > 
> > > > On Feb 14, 2010, at 10:50 PM, 
> > > > 
> > > 
> > 
> devang.vyas at aol.in
> 
> > 
> > > 
> > > >  wrote:
> > > > 
> > > > > Hi,
> > > > >  
> > > > > I have installed open vswitch version 0.99.1.
> > > > > After post installation reboot, VMs having network interface doesn't 
> come 
> > up 
> > > 
> > > > (power on). Once I delete VM network interface, it comes up successfully.
> > > > > Is this issue related to open vswitch or  am I missing any configuration 
> 
> > for 
> > > 
> > > > VM before open vswitch installation.
> > > > >  
> > > > > Thanks,
> > > > > DV
> > > > > _______________________________________________
> > > > > discuss mailing list
> > > > > 
> > > > 
> > > 
> > 
> discuss at openvswitch.org
> 
> > 
> > > 
> > > > 
> > > > > 
> > > > 
> > > 
> > 
> http://openvswitch.org/mailman/listinfo/discuss_openvswitch.org
> <ovs-vswitchd.log><ovs-brcompatd.log>





More information about the discuss mailing list