[ovs-discuss] QoS queue not working.

Guru Shetty guru at ovn.org
Tue Jan 26 18:19:40 UTC 2016


On 26 January 2016 at 07:12, Simone Cordella <simonecordella93 at gmail.com>
wrote:

> Hi,
>
> I'm having problems with queue and QoS, I'm working with mininet on this
> topology:
>
> h1---------
>            s1-------s2--------h3
> h2--------
>
> h1 and h2 are connected on the switch s1 and host h3 is connected to
> switch s2, in particular h3 is connected on port s2-eth1 on the switch s2,
> and the switch s1 is connected on the port s2-eth2, all the links are
> 100Mb/s, the version of ovs that I’m using is 2.4.0.
>
> I want to create a queue on port s2-eth2 in order to limit the rate at
> 3Mb/s, so for first i create the qos on port s2-eth2 and after that I
> create the queue, finally i insert the flow entry in order to connect the
> packet flow to the queue, to do this i use this sequence of command:
>
> ovs-vsctl -- set Port s2-eth2 qos=@newqos -- --id=@newqos create QoS
> type=linux-htb
> ovs-vsctl -- add QoS s2-eth2 Queue 1=@queue -- --id=@queue create Queue
> other-config:max-rate=3000000
>
> when I run the command:
>
> ovs-vsctl list qos
> ovs-vsctl list queue
> ovs-vsctl list port s2-eth2 qos
>
> the result is:
>
> _uuid               : 1d1e8a1a-e95a-420c-bff3-2012c2ea1188
> external_ids        : {}
> other_config        : {}
> queues              : {1=20239989-e620-436a-a5f7-ce81fccf0369}
> type                : linux-htb
> ------------------------------------------------
> _uuid               : 20239989-e620-436a-a5f7-ce81fccf0369
> dscp                : []
> external_ids        : {}
> other_config        : {max-rate="3000000"}
> ------------------------------------------------
> _uuid               : ff9cf32a-41c5-4cd9-8e80-c31f71f5b6c2
> bond_active_slave   : []
> bond_downdelay      : 0
> bond_fake_iface     : false
> bond_mode           : []
> bond_updelay        : 0
> external_ids        : {}
> fake_bridge         : false
> interfaces          : [a8a1d572-c10a-4e96-a0b1-b5dbd128f880]
> lacp                : []
> mac                 : []
> name                : "s2-eth2"
> other_config        : {}
> qos                 : 1d1e8a1a-e95a-420c-bff3-2012c2ea1188
> rstp_statistics     : {}
> rstp_status         : {}
> statistics          : {}
> status              : {}
> tag                 : []
> trunks              : []
> vlan_mode           : []
>
> So it seems that the qos, queue and port are well configured, after that i
> add this flow entry:
>
>
> ovs-ofctl add-flow s2
> priority=100,tcp,nw_dst=10.0.0.1,actions=set_queue:1,output:2
>
> so it should take all the tcp packet directed to h1(10.0.0.1) and insert
> them in the queue,but when i run an iperf test on mininet between h3 and h1
> it gives this result:
>
> mininet> iperf h3 h1
> *** Iperf: testing TCP bandwidth between h3 and h1
> *** Results: ['90.0 Mbits/sec', '90.9 Mbits/sec']
>
> so the rate limiting of the queue is not applied otherwise the result of
> the iperf test would have been 3Mb/s.
>
> I tried also to insert the flow entry:
>
> ovs-ofctl add-flow s2 priority=100,tcp,nw_dst=10.0.0.1,actions=enqueue:2:1
>
> but the result is the same.
>
> There's something that i'm doing wrong?
> How i can resolve this problem?
>

Once you send traffic, do you seen the counters increase in your openflow
that you added?

Whenever OVS configured queues, you can see the same using "tc". So you can
also see whether the counters there are getting hit.

(Whenever you mention "mininet", you will likely not get deep answers from
this mailing list, simply because you have now inserted an additional thing
on top of OVS, and people on this list are not very familiar with mininet).



>
> Many thanks in advance.
> Simone
>
> <https://www.avast.com/sig-email?utm_medium=email&utm_source=link&utm_campaign=sig-email&utm_content=webmail> Questa
> e-mail è stata inviata da un computer privo di virus protetto da Avast.
> www.avast.com
> <https://www.avast.com/sig-email?utm_medium=email&utm_source=link&utm_campaign=sig-email&utm_content=webmail>
> <#-2102558688_DDB4FAA8-2DD7-40BB-A1B8-4E2AA1F9FDF2>
>
> _______________________________________________
> discuss mailing list
> discuss at openvswitch.org
> http://openvswitch.org/mailman/listinfo/discuss
>
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://openvswitch.org/pipermail/ovs-discuss/attachments/20160126/361d18ea/attachment-0002.html>


More information about the discuss mailing list