[ovs-discuss] openvswitch not fault tolerant or contain failover mechanism

Amer Hwitat amer.hwaitat at gmail.com
Thu Jan 24 23:01:54 UTC 2019


Hi,

I have the following issue:

[root at localhost neutron]# systemctl status network
● network.service - LSB: Bring up/down networking
   Loaded: loaded (/etc/rc.d/init.d/network; bad; vendor preset: disabled)
   Active: active (exited) since Tue 2019-01-22 09:13:04 EST; 58min ago
     Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
  Process: 10275 ExecStart=/etc/rc.d/init.d/network start (code=exited,
status=0/SUCCESS)
    Tasks: 0

Jan 22 09:12:58 localhost.localdomain systemd[1]: Starting LSB: Bring
up/down networking...
Jan 22 09:12:59 localhost.localdomain network[10275]: Bringing up loopback
interface:  [  OK  ]
Jan 22 09:12:59 localhost.localdomain ovs-vsctl[10407]:
ovs|00001|vsctl|INFO|Called as ovs-vsctl -t 10 -- --may-exist add-br br-ex
Jan 22 09:13:04 localhost.localdomain network[10275]: Bringing up interface
br-ex:  [  OK  ]
Jan 22 09:13:04 localhost.localdomain ovs-vsctl[10573]:
ovs|00001|vsctl|INFO|Called as ovs-vsctl -t 10 -- --if-exists del-port
br-ex eno16777736 -- add-port...o16777736
Jan 22 09:13:04 localhost.localdomain network[10275]: Bringing up interface
eno16777736:  [  OK  ]
Jan 22 09:13:04 localhost.localdomain systemd[1]: Started LSB: Bring
up/down networking.
Hint: Some lines were ellipsized, use -l to show in full.
[root at localhost neutron]#

casue by this configuration of eno16777736 interface on a VM:
settings:

HWADDR=00:0C:29:37:19:1F
TYPE=OVSBridge
DEVICE=br-ex
DEVICETYPE=ovs
DEFROUTE=yes
IPV4_FAILURE_FATAL=no
UUID=c0addf73-98fe-464c-804a-b40110fd6157
ONBOOT=yes
IPADDR=192.168.43.110
PREFIX=24
GATEWAY=192.168.43.1
DNS=192.168.43.1
BOOTPROTO=static
NM_CONTROLLED=no
IPV4_FAILURE_FATAL=no
IPV6INIT=yes
IPV6_AUTOCONF=yes
IPV6_DEFROUTE=yes
IPV6_FAILURE_FATAL=no
PROXY_METHOD=none
BROWSER_ONLY=no

HWADDR=00:0C:29:37:19:1F
TYPE=OVSPort
DEVICE=eno16777736
DEVICETYPE=ovs
UUID=c0addf73-98fe-464c-804a-b40110fd6157
OVS_BRIDGE=br-ex
BOOTPROTO=none
ONBOOT=yes
PROMISC=yes
PROXY_METHOD=none
DEFROUTE=yes
PEERDNS=yes
PEERROUTES=yes
NM_CONTROLLED=no
IPV4_FAILURE_FATAL=no
IPV6INIT=yes
IPV6_AUTOCONF=yes
IPV6_DEFROUTE=yes
IPV6_FAILURE_FATAL=no
NAME=eno16777736
PROXY_METHOD=none
BROWSER_ONLY=no

which causes this bug:

[root at localhost log]#
Message from syslogd at localhost at Jan 23 02:23:31 ...
 kernel:NMI watchdog: BUG: soft lockup - CPU#3 stuck for 22s!
[ovsdb-server:10088]

which crashes the VM or Server CPU to may cause critical situation, and
repair , rescue and restore to the server...

mentioned in

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1666598
https://bugs.launchpad.net/neutron/+bug/1811941
https://access.redhat.com/support/cases/#/case/02293077
https://postimg.cc/gallery/29c2o4ftu/
https://imgur.com/a/X6bEPop

by me ... if there is a mis-configuration from my side please reply with
remedy solution please ...

Best regards
Amer Hwitat
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.openvswitch.org/pipermail/ovs-discuss/attachments/20190125/50c8521f/attachment.html>


More information about the discuss mailing list