[ovs-discuss] system-dpdk : testpmd not forwarding packets; 4th and 5th test cases failing

Parvathy Tarur Ramachandran parvathy.tarur.ramachandran at ericsson.com
Mon Dec 21 04:53:25 UTC 2020


Hi all,



When I run the 4th and 5th testcases of the system-dpdk testsuite  (system-dpdk.at : ping vhost-user/ vhost-user-client port ) , I can see that the ping is not going through. The test tries to ping two namespaces via a veth and dpdkvhostuser/vhostuserclient port, using testpmd as a forwarding agent. Upon further debugging, I can see that testpmd is dropping the packets from within .



The command used to start testpmd is -

tail -f /dev/null | testpmd --socket-mem="$(cat NUMA_NODE)" --no-pci\

           --vdev="net_virtio_user,path=$OVS_RUNDIR/dpdkvhostuser0" \

           --vdev="net_tap0,iface=tap0" --file-prefix page0 \

           --single-file-segments -- -a >$OVS_RUNDIR/testpmd-dpdkvhostuser0.log 2>&1 &



Here are the testpmd logs in interactive mode -

testpmd> show port stats 1



  ######################## NIC statistics for port 1  ########################

  RX-packets: 8          RX-missed: 0          RX-bytes:  648

  RX-errors: 0

  RX-nombuf:  0

  TX-packets: 0          TX-errors: 0          TX-bytes:  0



  Throughput (since last show)

  Rx-pps:            0

  Tx-pps:            0

  ############################################################################

testpmd> show port stats 0



  ######################## NIC statistics for port 0  ########################

  RX-packets: 0          RX-missed: 0          RX-bytes:  0

  RX-errors: 0

  RX-nombuf:  0

  TX-packets: 0          TX-errors: 0          TX-bytes:  0



  Throughput (since last show)

  Rx-pps:            0

  Tx-pps:            0

  ############################################################################



It seems like testpmd is receiving the packets from tap0 ( port 1 ) but not forwarding them to dpdkvhostuser0 ( port 0 ) . We have seen similar behavior with DPDK 19.11 as well. Has anyone run into this problem before? Any help would be appreciated :)


Thanks,
Parvathy

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mail.openvswitch.org/pipermail/ovs-discuss/attachments/20201221/eeb0c79c/attachment.html>


More information about the discuss mailing list